Teun Koolhaas

Teun Koolhaas
Teun Koolhaas

 

Teun Koolhaas maakte als jonge ontwerper deel uit van het Projektburo Almere, de groep mensen die de taak hadden een plan voor Almere te maken.

Hij was als bouwkundig ingenieur, cum laude afgestudeerd aan de TU Delft en ontving een beurs om in Amerika op Harvard University verder te studeren. Als afstudeerproject heeft hij daar met Etienne Dusart een plan gemaakt voor een Prototype New Settlement System (PNSS), waarbij hij voor een metropool (Boston) een uitbreiding van zo’n 250.000 inwoners  ontwierp, bestaand uit meerdere  kernen verweven in het platteland, onder motto:
“City in the Country, Country in the City”
Het is niet verwonderlijk dat hij zich aangetrokken voelde toen de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) een stedenbouwkundige zocht voor de plangroep Almere. Als we nu de plannen voor Almere, met de vrijliggende busbanen en meerdere kernen in het landschap leggen naast die afstudeerstudie, zien we een duidelijk  verwantschap.

Een ander bewijs van zijn visionaire blik is deze tekening uit 1972, toen de polder nog helemaal leeg was, waarin hij het zicht vanaf de Hollandse Brug door een autoruit van het Almeerse stadslandschap tekende.

Dit zijn slechts twee voorbeelden uit de beginperiode van de plannenmakerij voor Almere. Als hoofd-stedenbouwkundige bij de RIJP van 1972-1984 heeft hij een sterke stempel gedrukt  op de plannen voor Almere.

Daarna stichtte hij zijn eigen bureau Teun Koolhaas Assosiates (TKA) met Freek Riem en Hubert de Boer en maakte meerdere woonbuurten en studieopdrachten voor de gemeente Almere. Tot slot werkte hij samen met Ellen Marcusse in Atelier IJmeer, in opdracht van de gemeenten Almere en Amsterdam aan plannen voor Almere Pampus en de verbinding Amsterdam-Almere via het IJmeer.

Aandacht voor de bouwers van een stad is niet uniek. Veel steden hebben een plek om hun bouwers  te herdenken. Voorbeelden: Glasgow/Macintosh, Gandigar/ le Corbusier, Utrecht/ Rietveld, Hilversum/Dudok, Barcelona/ Gaudí, Le Havre/Perret, Helsinki/Aalto. Polderblik leent zich bij uitstek voor zo’n bijzondere ontmoetingsplek.

Teun Koolhaas heeft als stedenbouwkundige een bepalende invloed gehad op de planvorming van Almere. Nu wordt zijn woonatelier Polderblik op de Realiteit in Almere gebruikt als bijzondere plek om te denken en debatteren over de toekomst van Almere met kennis uit het verleden.

–  Jan Frans de Hartog

 

Stichting Polderblik Teun Koolhaas Almere stadVisie van Almere door Teun Koolhaas -1972